Saveti: Kako da budete odličan Deda Mraz

Saveti kako da budete odličan Deda Mraz

 1. Šta ako niste Deda Mrazovske građe?

  Model sa slike (svesno i namerno smo ga iskoristili) nije „Dedamrazovske“ građe. Zašto? Zato što većina muškaraca koji će svojoj deci glumiti Deda Mraza nije „Dedamrazovske“ građe ali, kao što vidite, to nije presudno.

  Ukoliko ste baš mršavi, problem „tankih“ nogu ćete u nekoj meri rešiti tako što ćete ispod dedamrazovskih, inače širokih pantalona, obući svoje.

  Problem „velikog stomaka“ izbegavajte da rešite umetanjem jastučića (izgledaćete kao trudnica). Ako ste išta krupnije građe, to je sasvim dovoljno, a ako smatrate da Vam je veštački stomak neophodan, pitajte nas imamo li ih na lageru (verovatno imamo).

  Veštački stomak se iznajmljuje posebno (nisu deo kombinacije za izdavanje) ali imamo i to.

 2. Kako da opustite decu koja se stide?

  Nikako poklonima! Time skačete sami sebi u stomak!

  Ali može razgovorom o poklonima: „Šta si poželeo?“ i „Jesi li zaslužio?“

  Ove dve teme posebno moraju da se obrade, a time dobijate na vremenu (ipak u kući morate da provedete bar pola sata).

  Dakle,  ako se deca stide, o svemu tome razgovarajte napre sa ukućanima dok se deca ne oslobode pa onda možete sve ukrug J

  Važni su i monolozi u stilu „Eeeeeeh, jedva vas nađoh u ovako velikoj varoši. Ovde kod vas su sve uske ulice i zgrade pa moji irvasi nemaju gde da slete pa, eno, sletosmo čak tamo kod Hrama (ako ste npr. na Vračaru) pa ozgor’ sve peške, a ovaj džak težak, šta li je u njemu pitam se…“

  Ovakvim pričama postajete interesantni publici i uvodite ih u priču.

  Sasvim je moguće da će vas publika već prekinuti pitanjima i potpitanjima: „a gde su sad irvasi?“ , „Šta ako pobegnu?“, „Koliko irvasa imaš?“…

  Ukoliko se ovo dogodi, odlično! Pobedili ste! A ako se ovo ne dogodi, nastavljate sa monodramom u nekom pravcu koji vam se učini logičnim. Nema pravila, sve je improvizacija.

 3. Izbegnite najčešće zamke!

  Šta može da vas razotkrije? Šta ako vas deca provale i prokažu!?

  Vi ste svesni šta su vam slabe tačke i kao i svako ljudsko biće, imaćete potrebu da ih skrivate ističući ih.

  Evo primera za iznad navedeno: Pokojna engleska kraljica je bila jako nesigurna u sebe pa je svoju tremu savladavala grčevito se držeći za svoju torbicu. Često i sa obe ruke! Zapitajmo se šta će joj uopšte torbica osim da joj smeta (zasigurno ne nosi novčanik u njoj i ličnu krartu kad nikad niko nikada neće da je legitimiše ili da joj nešto naplati). Treba joj da bi se „držala“ za nju.

  Nesigurni Deda Mraz će, pak, grčevito da se drži za svoje „Ho! Ho! Hoooo!“ pa će kao kreten večito da se derinja i nervira publiku. Da ne bude, zabune, svi žele da čuju taj čuveni Deda Mrazov uzvik (nekad je uzvik, a nekad smeh, zavisi od prilike), ali Deda Mraz ne sme da „hohohoče“ umesto monologa i dijaloga u kojima je iznad bilo reči.

  Morate bisti svesni svojih mana da biste se nosili sa njima. Šta je glavna mana lažnog Deda Mraza? – lažna brada! Zato, ne nameštajte je vazda pred decom i nedodirujte je. Ponašajte se kao da je vaša!