Jako je važno da znate

Kako održavamo naše kostime

Ako se pitate, a treba da se zapitate, kako održavamo kostime koje iznajmljujemo, čitajte dalje!

Naime svaki kostim, nakon svakog iznajmljivanja prolazi kroz proces pranja, čišćenja i dezinfekcije u zavisnosti od toga o kom elementu kostima se radi.

Dakle, različite elemente kostima različito tretiramo poštujući visoke sanitarne standarde našeg servisa kako bi svaka naša mušterija bila zadovoljna. Prljavština se, znate i sami, ne može sakriti!

Zasigurno nećete imati problem da obučete naš kostim iako znate da je svaki od njih prethodno bio korišćen. Evo zašto, a evo i kako tretiramo pojedine elemente:

  1. Veštačka brada – u higijensko-sanitarnom smislu ovo je „najosetljiviji element kostima“ koga treba da ga stavite pod nos i preko usta. Zvuči ali sigurno vam neće biti gadno jer svaku bradu (i periku) tretiramo tzv. mokrim pranjem koje podrazumeva tretiranje deterdžentom a svaki deterdžent zahvaljujući svojoj baznoj formuli, ubija bakterije i rastvara nečistoće. Nakon pranja, sledi proces sušenja i „friziranja“ u kojem koristimo razne preparate za negu veštačkih vlasi tako da na kraju, svaka brada miriše na čisto, na mirise kozmetičkih preparata kao što su vosak za kosu, lak za kosu i sl. Isto važi i za perike.
  2. Kapa Deda Mraza takođe ide na mokro mašinsko pranje nakon svakog korišćenja (obzirom da se čovek dosta znoji pod žubarom i perikom u zatvorenom prostoru.). Iako mokro pranje ne pogoduje veštačkom krznu kojim je kapa opšivena (haba se), ovaj problem rešavamo češćim reparacijama i zamenom krzna na kapama svake sezone.
  3. Bunda: Jakna ili bunda Deda Mraza nakon svakog korišćenja odlazi na tzv. suvo hemijsko čišćenje, dezinfekciju te na tretman vodenom parom. Para je efikasan način za uklanjanje bakterija, mikroorganizama i virusa sa tkanine. Međutim, važno je naglasiti da nakon svakog, u proseku petog korišćenja, i bunda ide na mokro pranje.
  4. Pantalone: Obzirom da na sebi nemaju krzno, ovaj deo kostima svakako ide na mokro pranje nakon svake upotrebe.
  5. Džak: Džak, obzirom da nije garderoba, iako je deo kostima, često prolazi samo vizuelnu proveru i po potrebi ide na hemijsko čišćenje.
  6. Čizme: Obzirom da obuća ne može ni na mokro pranje ni na suvo hemijsko čišćenje, jako je važno da pojasnimo kako tretiramo ovaj element Deda Mrazovog kostima, naročito iznutra obzirom da se podrazumeva da će spolja čizme biti čiste.

Naime, nošenjem, pa čak i probavanjem cipela u prodavnici, mogu da se prenesu nokatne gljivice pa je sanitarni tretman neophodan. U našem servisu praktikujemo dva načina zaštite: Svaki par Deda Mrazove obuće nakon korišćenja tretiramo Sanitol sprejom koji, prema svojoj deklaraciji, uništava 99,9 % bakterija, gljivica i virusa (ima trostruko dejstvo – baktericidno, fungicidno i virucidno) te zaštitnim nazuvicama za jednokratnu upotrebu koje dobijate uz kostim i koje preporučujemo da koristite obzirom da vas štite poput kondoma.

Ove nazuvice sprečavaju razmenu bilo čega iz jednog prostora u drugi zahvaljujući sloju od vodootpornog hloriranog polietilena.

Dakle, bezbrižni ste a čak i ako ste gadljivi, nećete imati problem da probate i obučete naše kostime (brade se čak ni ne probavaju). Uvek mirišu na čisto.

Galerija naših kostima

Dakle, „prodajemo“ sveukupan utisak i on se nikad ne razlikuje od utiska koji odaje data fotografija dok se elementi kostima mogu razlikovati kako po kvalitetu tako i po modelu.

Prosečna starost naših kostima je 2,5 sezone ili sedam hemijskih čišćenja.

Šta ovi znači?
– Svaki kostim nakon upotrebe (svakog iznajmljivanja) ide na hemijsko čišćenje kako bi mogao ponovo da se izda (brada, perika i rukavice idu na „mokro“ pranje).

Nakon svakog hemijskog čišćenja krzno na kapi i bundi gubi deo svog kvaliteta. Odprilike, nakon desetog hemijskog čišćenja, krznu je potrebno ozbiljno četkanje da bi izgledalo reprezentativno (to radimo mi), a nakon četrnaestog hemijskog čišćenja (dakle jedanput u toku sezone) kostim ide na repšaraciju/zamenu krzna.

Crveni mebl pliš od kog je kostim sašiven je izuzetno kvalitetan, skupocen i postojan tako da je prilično izdržnljiv i traje i po 5-6 sezona izuzev džaka (on se vuče po podu i samim tim značajnije haba i prlja, a taj „problem“ rešavamo tako što svaki kostim ima po dva džaka (ali se iznajmljuje samo jedan).